Ilmateenistus valgeteks jõuludeks palju lootust ei anna

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valged jõulud jäävad sel aastal tulemata
Valged jõulud jäävad sel aastal tulemata Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Ilmateenistus valgeteks jõuludeks palju lootust ei anna, prognoosides, et püsivat lumekatet detsembri ilm ei tõota.

Detsember tuleb muutliku ilmaga. Sulailm vaheldub lühikeste külmemate perioodidega, püsivat lumikatet tõenäoliselt ei teki. Kuu esimene pool on sajusem, teine pool kuivem. Kuu keskmine õhutemperatuur tuleb normilähedane või normist kõrgem, kusjuures norm jääb vahemikku -3,8 kuni +1,1 kraadi.

Kuu esimesel poolel on ülekaalus sajurohked madalrõhualad, mis valdavalt pärit Põhja-Atlandilt. Sajab lörtsi ja vihma, tsüklonite idaservas ja hiljem tagalas ka lund. Õhutemperatuur on nullilähedane, vahel langeb sisemaal alla -5.

Kuu teisel poolel on suurem osakaal kõrgrõhkkondadel, mis laienevad Eesti kohale kas Venemaalt või Skandinaavia poolt. Samas võib jääkatteta Läänemere kohal aeg-ajalt tekkida mõni väiksem madalrõhkkond, mis ka mandrile lund puistab. Õhutemperatuurifoon on madalam ja valdavalt miinuspoolel, mõnel ööl võib sisemaal langeda alla -10 kraadi.

Kuu lõpupäevil taastub tõenäoliselt läänevool Atlandilt ja läheb sulale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles