Uus nädal tuleb sajune

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vihmasadu.
Vihmasadu. Foto: Tairo Lutter

Ilmateenistuse prognoosi kohaselt tuleb nädalavahetus valdavalt kuiv, ent uuel nädalal pöördub ilm taas sajule.

Madalrõhuala eemaldub ja lõuna poolt tugevneb kõrgrõhuhari, mis lubab homseks kuiva ilma. Ka tuul pöördub loodest enam läände ja tasapisi nõrgeneb, kuigi päeval võivad tuuleiilid ulatuda mõnes paigas veel 15 m/s.

Veel ööl vastu ülehomset tuleb valmis olla öökülmaks, kuid päeval tõuseb termomeetri näit kohati juba 17 kraadini, samuti on suurem osa päevast Mandri-Eestis sajuta. Siiski läheneb pühapäeva õhtupoolikul Skandinaavia lõunaosast meile madalrõhuala: Hiiumaale ja Saaremaale võivad esimesed vihmapilved jõuda juba varasel pärastlõunal.

Esmaspäeva öösel on sadu vallutanud kogu maa ning ka päev tuleb suuremalt jaolt vihmane. Saju lõppu on Lääne-Eestis oodata pärastlõunal. Kuna pilvemassiiv meie kohal on paks, siis sooja tuleb 9–15 kraadi, vaid Lõuna-Eestis võib õhk jõuda soojeneda paari kraadi võrra enam.

Teisipäeval õhurõhk aeglaselt tõuseb, kuid niiskust on eelnenud sadudest õhus palju ning seetõttu on tingimused päevaste rünksajupilvede arenguks soodsad. Tuul on nõrk ja muutliku suunaga. Sooja on öösel 4–10 ja päeval 14–19 kraadi, rannikualadel on paari kraadi võrra jahedam.

Kolmapäeva öö on sajuta ja sooja tuleb 6–11 kraadi. Päev tuleb aga taas vihmane, sest Läänemere lõunaosast liigub põhja poole madalrõhkkond. Sadu algab Lõuna-Eestist ja levib põhja poole, kusjuures kohati võib olla äikest ja sadu võib olla tugev. Sooja on sisemaal 15–20 kraadi, rannikul ja vihmapilvede all paar kraadi vähem.

Ka neljapäev tuleb sajuhoogudega, sest tsüklonil ei paista olevat lahkumisega kiiret. Alles reedel tõuseb õhurõhk ja sajuvõimalus väheneb tunduvalt. Öösel tuleb sooja 7–11, päeval 18–22, rannikul kohati 14 kraadi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles